Аскорбінова кислота органічного походження, така як вітамін С, не синтезується людським організмом. Тому, для підтримки здорового та активного стану, кожного дня потрібно вживати відповідну кількість вітаміну С, отримуючи речовину з фруктів, овочівта інших харчових продуктів. Основними завданнями цього вітаміну для людського організму є стабілізація психічної діяльності та забезпечення міцного імунного захисту. Тож, пропонуємо дізнатись про продукти, які містять вітамін С.
Вітамін здатний попередити часті застуди, кровоточивість ясен, ранні зморшки, підвищення втомлюваності, зайву вагу, зниження концентрації, появу депресивного стану, проблеми з серцево-судинною системою, гіперпігментацію шкіри. Аскорбінова кислота має антиоксидантні властивості, сприяє синтезу колагену, карнітину, а також контролює рівень гістаміну в крові. Вживати продукти з вітаміном С потрібно кожного дня, враховуючи, що добова норма цієї органічної кислоти для дорослої людини складає 60-100 мг.
Продукти, які містять вітамін С
Синтетичний спосіб отримання вітаміну С винайшов швейцарський науковець Тадеуш Райхштайн в 1934 році. Основними природними джерелами аскорбінової кислоти є свіжі фрукти та овочі. Під час термічної обробки продуктів (тривале кип’ятіння, тушкування) кількість вітаміну С знижується. Також органічна речовина добре розчиняється у воді, тому не слід перед вживанням довго вимочувати овочі та фрукти.
Знаючи, де найбільше вітаміну С, ви можете збалансувати власний раціон, щоб кожного дня отримувати необхідну кількість вітамінного заряду. Зверніть увагу – згідно з офіційними харчовими рекомендаціями Food&Nutrition Board (США), вітаміни радять отримувати саме з їжі, а не з пігулок та БАДів. Опираючись на роки досліджень, провідні експерти вважають, що вітамін С, який запакований в пігулку, є просто вітаміном. А вітамін, який організм отримує з продуктів (шипшини, смородини, полуниці), є не тільки органічною кислотою, але й:
- клітковиною;
- поживною речовиною;
- антиоксидантом.
Вживання аскорбінової кислоти добре відзначається на стані шкіри, запобігає алергії, допомагає згортанню крові, підвищує імунний бар’єр проти вірусів, нормалізує проникні властивості капілярів.
ТОП-1 Шипшина
Лідер за вмістом вітаміну С – це шипшина. Цікаво, що сухі плоди містять значно більшу кількість речовини, ніж свіжі – близько 1200 мг/100 г замість 470 мг/100 г. В Україні розповсюджені наступні види шипшини:
- травнева (корична);
- яблунева;
- зморшкувата;
- собача;
- повисла.
Випиваючи чай з шипшиною, ви отримуєте добову норму вітаміну без пігулок. Плоди шипшини у вигляді настоїв, відварів, соків, сиропів корисні для організму людини, тому що мають наступні ефекти:
- протизапальний;
- антисклеротичний;
- регенераційний;
- посилювальну секрецію жовчі;
- стабілізувальний вуглеводний обмін.
ТОП-2 Болгарський перець червоний
Другий чемпіон за вмістом аскорбінової кислоти – це червоний перець болгарський. В ньому, в залежності від сорту, міститься приблизно 250-500 мг вітаміну С на 100 г. Ще одна корисна властивість овочу – здатність нормалізувати стан судин. Якщо судини звужені, вживання красного перцю сприяє їх розширенню, та навпаки. Враховуючи те, що під час термічної обробки овоч втрачає значну кількість вітаміну С, приготування солодкого перцю пропонується на мангалі або на пару.
ТОП-3 Петрушка
ТОП-3 нашого рейтингу займає один з найбільш популярних різновидів зелені в Україні – петрушка. Свіжі паростки цієї рослини містять близько 200 мг вітаміну С на 100 г продукту. Додаючи петрушку в їжу кожного дня, ви попереджуєте дефіцит аскорбінової кислоти. Крім великої кількості вітаміну С, цей вид зелені відрізняється наявністю інших корисних речовин, серед яких:
- вітаміни групи B (В1, В2);
- каротин;
- залізо;
- магній та калій;
- фолієва кислота.
ТОП-4 Смородина
Смородина також має 200 мг/100 г вітаміну С. Навіть після термічної обробки, у вигляді варення і джемів, ці ягоди багаті на аскорбінову кислоту. Їсти смородину можна і свіжу, і варену. Домогосподарки полюбляють додавати смородину в смачну й ароматну домашню випічку. Тому такий продукт, насичений вітаміном С, підходить навіть дітям як корисний складник щоденного раціону.
ТОП-5 Брюссельська капуста
Велика кількість вітаміну С міститься в брюссельській капусті – близько 70-100 мг на 100 г, а це у 2 рази більше, ніж у звичайній капусті. Овоч багатий на магній, фосфор, кальцій, натрій, залізо. Брюссельська капуста низькокалорійна, в організмі засвоюється добре, смакує як в сирому, так і в тушкованому, смаженому виді. Крім салатів цей овоч часто додають в дієтичні супи, рагу, заморожені овочеві суміші.
ТОП-6 Полуниця
Ягода є не тільки джерелом вітаміну С, але й улюбленими ласощами як дітей, так і дорослих. Місткість аскорбінової кислоти в 100 г полуниці складає близько 60 мг, тобто, денна норма для людини. МОЗ України сповіщає, що згідно з дослідженнями, полуниця містить речовини, які сприяють наступним позитивним ефектам:
- зниження ризику раку ротової порожнини, простати, стравоходу;
- нейропротекторна дія;
- відновлення організму на клітинному рівні.
ТОП-7 Апельсин
Схожим з полуницею за вмістом вітаміну С є апельсин (60 мг/100 г). Хочете отримати добову дозу аскорбінки – просто з’їжте один цитрус. Апельсини є потужними антиоксидантами, джерелом калію, фолієвої кислоти, клітковини. При додаванні у м’ясні страви апельсинів, аскорбінова кислота, яка міститься в цитрусових, допомагає організму людини засвоїти залізо.
ТОП-8 Лимон
Корисним цитрусом є лимон. В 100 г цитрусу міститься близько 60 мг аскорбінової кислоти. Але небагато людей зможе з’їсти цілий лимон. Тому, якщо ви кладете скибочку лимону до чаю, використовуєте цедру в випічці, додатково подбайте про наявність в раціоні інших джерел вітаміну С. У разі, коли ви прагнете схуднути, використовуйте лимон. В цитрусі міститься пектинова клітковина, яка потрапивши до шлунку, тривалий час забезпечує ефект ситості.
ТОП-9 Ківі
Дев’яте місце займає екзотична ягода ківі, в якій міститься близько 60 мг аскорбінки на 100 г маси. 2 ягоди мають у своєму складі більше вітаміну, ніж томат середнього розміру. Клітковина і низька калорійність сприяють насиченню та одночасно не впливають на вагу. Ківі дуже люблять діти, тому при необхідності збагатити дитячий раціон вітаміном С, можете використовувати цю ягоду. Але пам’ятайте, що в день можна з’їсти не більше, як 3 шт. тому що у великій кількості ківі викликає алергію.
ТОП-10 Шпинат
Завершує наш ТОП шпинат. 100 г листя шпинату містять 55 мг аскорбінової кислоти. Важливою є така особливість – під час термічної обробки овочу кількість вітаміну С майже не змінюється. Сучасна медицина офіційно зараховує шпинат до переліку з п’яти найбільш корисних харчових продуктів. Овоч не тільки збагачує тканини корисними вітамінами та мінералами, але й сприяє природному виводу токсинів.
Сподіваємось, ТОП-10 допоможе вам відшукати вітамін С в продуктах, які вам до вподоби і які ви бажаєте ввести у свій раціон. За необхідністю, лікарі наших медичних центрів «Родина» нададуть консультації та інформацію про те, в яких продуктах ще міститься аскорбінова кислота.
Автор статті
Лікар загальної практики. Сімейний лікар. Лікар інфекціоніст
Залишити коментар