Надіслати заявку на запис

Які продукти корисні для серця та судин?

Головна / Поради / Які продукти корисні для серця та судин?
Які продукти корисні для серця та судин?

Профілактика серцево-судинних захворювань складається з кількох заходів, серед яких важливе місце займає правильне харчування. Після багатьох досліджень та випробувань були визначені продукти, корисні для серця, а також для організму людини в цілому. Перші місця посідають свіжі фрукти та овочі, але в корисному «серцевому» раціоні також присутні ваші улюблені напої, риба, горіхи, молочні вироби.

Завдяки різноманітності харчовим продуктам, які кардіологи «поклали до корисного кошику», ви легко підберете оптимальний варіант раціону для серця і судин на кожен день. Їжа буде достатньо смачною, поживною, а ви вбережете себе не тільки від проблем з серцем, але й від переїдання, ожиріння, порушення діяльності ШКТ, дефіциту вітамінів і мінералів, безсоння, відчуття постійної втоми.

Існують продукти, корисні для судин, здатні нормалізувати артеріальний тиск, знизити ризик тромбозів, відрегулювати рівень цукру. Визначні властивості продуктів, корисних для здоров’я серця, наступні:

  • високий вміст необхідних для роботи серцево-судинної системи мікроелементів;
  • низька калорійність;
  • гіпоалергенність.

Продукти, які корисні для судин та серця

Фрукти

Перелік фруктів, корисних для серця, достатньо великий. Кардіологи рекомендують вживати:

  • гранат (профілактика атеросклерозу, стабілізація тиску);
  • лимон (зниження артеріального тиску);
  • яблука (зниження рівню холестерину, запобігання тромбозу).

Також корисними є виноград, абрикос, персик, авокадо. Особливість, на яку фахівці звертають увагу – вживайте фрукти «по сезону», щоб отримати очікувану дозу вітамінів. Знизьте кількість вживання джемів, варення, в яких доданий цукор.

Овочі

Серед овочів потрібно відзначити наступні види:

  • гострий перець червоний;
  • гарбуз;
  • томати;
  • хрін;
  • буряк;
  • ріпчаста цибуля.

Раціон, який допомагає попередити проблеми з серцем і судинами при гіпертонії, рекомендують доповнювати петрушкою, шпинатом, листовим салатом, що мають властивості розширення судин. Для пацієнтів з гіпертензією корисними є насичені клітковиною бобові, що очищують кров від зайвого холестерину.

Риба

Червона риба, збагачена поліненасиченими кислотами Омега 3, суттєво знижує ризик виникнення інфарктів, інсультів. На день ви можете вживати 140 г приготовленої риби (але не більше, ніж 700 г на тиждень). Найбільш корисними є наступні види риби:

  • горбуша (рожевий лосось);
  • кижуч (срібний тихоокеанський лосось);
  • кета (різновид лососю);
  • сардини;
  • тунець.

Вживання риби позитивно впливає на серцевий м’яз, не допускає швидкого «зношування», виникнення тромбів.

Напої

Не тільки продукти приносять користь серцю і судинам, але і напої:

  • свіжа, чиста, негазована вода;
  • зернова високоякісна кава;
  • червоне вино, зроблене з винограду.

МОЗ рекомендує вживати на день не менш як 1.5-2 літри води. Вчені довели, що 1-2 чашки зернової меленої кави на 30% знижують ризик виникнення інсультів, сприяють захисту від діабету, хвороби Альцгеймера. Червоне вино, в якому присутній природний антиоксидант ресвератрол, поліпшує пам’ять, увагу, знижує ризики тромбозів, атеросклерозу. Але це не означає, що вино потрібно вживати безконтрольно! Рекомендована кількість становить 1 бокал на день.

Горіхи

Якщо ви любите горіхи, дізнайтесь, як знижують ці продукти виникнення проблем з серцем. В горіхах міститься велика кількість вітаміну Е, який зміцнює судини, знижує рівень «поганого» холестерину в крові. Волоські горіхи багаті на амінокислоту Омега 3. Науковці довели, що вживання 30 г свіжих горіхів на день знижує смертність від хвороб серця на 20%. Тож, обов’язково додайте у свій раціон:

  • арахіс;
  • мигдаль;
  • фундук;
  • волоський горіх;
  • кеш’ю;
  • фісташки (не солені).

Молочні продукти

Є результати досліджень, які вказують на те, що з віком свіже молоко засвоюється гірше. Тому перевагу радять надавати кисломолочним продуктам, що не тільки є джерелом кальцію, корисного для кісток, але й стабілізують тиск, попереджають стенокардію. Це може бути:

  • кефір;
  • йогурт;
  • нежирний, малосолоний сир;
  • ряжанка;
  • сметана.

Всі ці продукти є дійсно корисними для серця, судин. Якщо у вас виникли питання, потрібна професійна консультація – зв’яжіться з лікарями наших медичних центрів «Родина» в зручний час.

Автор статті

Радковська Леся Миколаївна

Лікар загальної практики. Сімейний лікар. Лікар інфекціоніст

Залишити коментар

Вашу email адресу не буде опубліковано.

записатись на прийом Передзвонити