Надіслати заявку на запис

Користь Омега-3: що треба знати про Омега-3 жирні кислоти

Головна / Поради / Користь Омега-3: що треба знати про Омега-3 жирні кислоти
Користь Омега-3: що треба знати про Омега-3 жирні кислоти

Знайомий нам з дитинства риб’ячий жир або Омега 3 жирні кислоти — важливий компонент здорового раціону людини. Наш організм не здатен самостійно виробляти Омега 3, тож потребує добавки з поліненасичених жирних кислот ззовні. При цьому необхідно знати, яке дозування підходить саме для вас, на які системи та органи впливають ці кислоти, на що слід звертати увагу, купуючи капсули з риб’ячого жиру. Також радять враховувати, скільки Омега 3 ви отримуєте з їжею.

що треба знати про Омега-3 жирні кислоти

Розраховувати на Омега 3 користь можна, якщо дозування не буде перевищувати дозволених норм. Варто слідкувати за тим, яку кількість добавки ви споживаєте. Крім того, якщо в організмі спостерігається дефіцит Omega 3, починаються проблеми зі здоров’ям, пов’язані з патологічними процесами імунної, серцево-судинної, нервової та інших систем. Тож, маючи інформацію про риб’ячий жир, отримавши консультацію сімейного лікаря щодо вживання Омега 3, ви зможете визначити свою денну норму та попередити появу багатьох захворювань.

Що таке Омега-3 жирні кислоти?

Говорячи про Омега 3 жирні кислоти, мають на увазі групу з трьох жирних ненасичених атомами водню кислот. Тобто Омега 3 складається з Альфа-Ліноленової кислоти (ALA), Ейкозапентаєнової кислоти (EPA) та Докозагексаєнової кислоти (DHA). В організмі людини ALA перетворюється на EPA та DHA. Отримувати ALA людина може з рослинної їжі, а ось EPA та DHA — виключно з морепродуктів. Тому саме риб’ячий жир є найбільш корисним та збагаченим на життєво необхідні для здоров’я людини компоненти.

Слід враховувати, що важливим є збалансоване споживання Омега 3 та Омега 6. Зазвичай кількість вживання з їжею Омега 6 набагато перевищує кількість Омега 3, що призводить до ризиків:

  • інфаркту міокарда;
  • раптової зупинки серця;
  • цукрового діабету.

Тому для дорослих є принциповим знати, яку кількість жирних кислот Омега 3 потрібно вживати, щоб попередити серцево-судинні та інші хвороби.

Користь поліненасичених жирних кислот для організму

Чому Омега 3 жирні кислоти є важливими для організму? Вони є складовими фосфоліпідів та компонентами мембран всіх клітин. Вживання риб’ячого жиру у рекомендованих дозуваннях призводить до:

  • заміщення Омега 6 жирними кислотами Омега 3;
  • підвищення текучості клітинних мембран для можливості оптимального перебігу численних процесів життєдіяльності;
  • зниження ризиків появи серцево-судинних захворювань;
  • зниження рівню глюкози в крові (гіперглікемії) при наявності цукрового діабету;
  • підвищення активності ферментів клітин, що відповідають за антиоксидантні властивості та не тільки.

Імунна система

Добавки, в яких містяться поліненасичені жирні кислоти групи Омега 3, добре впливають на стан імунної системи. Риб’ячий жир є структурним компонентом мембран, а клітинні мембрани — це захисна стіна від проникнення вірусів. Також користь Омега 3 для імунітету людини у тому, що група жирних кислот є сировиною для синтезу в клітинах ейкозаноїдів.

Саме гормоноподібні речовини — ейкозаноїди, під час потрапляння в організм інфекції активізують лейкоцити, сприяють підвищенню температури. Такі процеси забезпечують швидке та ефективне виведення загиблих бактерій та вірусів, а також залишків їх життєдіяльності через потові залози.

При наявності аутоімунних хвороб потреба в достатній кількості Омега 3 значно зростає. Пацієнтам призначають цю добавку, якщо в анамнезі є такі захворювання, як:

  • хвороба Альцгеймера;
  • червоний вовчак;
  • тиреоїдит.

Серцево-судинна система та Омега 3

Величезну користь від Омега 3 жирних кислот отримує серцево-судинна система. Регулярне вживання узгодженої з лікарем дози риб’ячого жиру надає такі ефекти:

  • перешкоджання звуженню, запаленню судин;
  • зменшення кількості тригліцеридів (до 30%);
  • зниження ризиків утворення тромбів;
  • запобігання появі аритмії;
  • зниження тиску.

Тобто Омега 3 може бути дієвим засобом профілактики більшості патологій та дисфункцій серцево-судинної системи.

Система зору

Основні механізми впливу Омега 3 жирних кислот на стан органів зору наступні:

  • запобігання розвитку хвороби «сухого ока». Омега 3 для сльозових залоз є компонентом підтримки. Вживання добавки допомагає попередити дисфункцію слізної плівки;
  • зниження проявів запалення вікових захворювань очей;
  • зменшення ризиків появи макулярної вікової дегенерації органів зору шляхом підвищення щільності зорового пігменту.

Тож Омега 3 в якості добавки для дорослих та для дітей є корисною підтримкою здоров’я очей.

Нервова система та мозок

Є дані, що дефіцит Омега 3 є згубним для нервової системи та головного мозку людини, викликає погіршення інтелектуальних здібностей, передчасне старіння клітин. Жирні кислоти ERA та DHA сприяють регенерації нервових клітин, відновленню та активізації нейронних зв’язків. Завдяки Омега 3:

  • підвищується ефективність роботи ЦНС, мозку;
  • поліпшується увага, пам’ять;
  • покращується загальна робота нервової системи.

При цьому риб’ячий жир надає позитивний вплив на мозок та нервову систему у будь-якому віці, допомагає позбавитись депресивних станів.

Опорно-руховий апарат

Для опорно-рухового апарату користь Омега 3 може бути проявлена трьома механізмами:

  1. Зниження запалень в тканинах кісток, суглобів, усунення болів;
  2. Сприяння правильному утворенню кісток в дитинстві, попередження розрідження тканини кісток з віком та запобігання остеопорозу. Тобто Омега 3 для кісток є компонентом збереження цілісності, еластичності тканини. Також риб’ячий жир покращує стан внутрішньосуглобової змазки;
  3. Уповільнення та запобігання розпаду колагену в хрящах та сухожиллях при наявності запалень, дегенеративно-дистрофічних хвороб.

Шкіра та Омега 3 користь

Добавки з Омега 3 є незамінним компонентом молодості та краси. Регулярне вживання риб’ячого жиру призводить до таких ефектів:

  • Anti-Age. Сповільнюються процеси старіння;
  • антиоксидантні властивості жирних кислот захищають шкіру від негативного впливу активних форм кисню (вільних радикалів);
  • припинення запальних процесів, руйнування колагену;
  • прискорення регенерації, загоєння;
  • усунення сухості, дряблості шкіри;
  • утримання вологи;
  • захист від UF-випромінювання;
  • повноцінне утворення захисного шару шкіри (гідроліпідної оболонки).

Загалом з достатньою кількістю Омега 3 в організмі шкіра має здоровий та сяючий вигляд.

Омега-3 користь для жінок

Добавки з Омега-3 в капсулах є корисними для жінок під час вагітності, грудного вигодовування. Також жирні кислоти цієї групи сприяють:

  • позбавленню від безпліддя;
  • запобіганню появи післяпологової депресії;
  • зменшенню менструального болю;
  • зниженню ризиків появи ракових захворювань молочних залоз.

Користь Омега-3 жирних кислот для чоловіків

Якщо у чоловіка виявлені порушення функцій статевої системи, покращити здоров’я допоможе риб’ячий жир. Ефекти можуть бути наступні:

  • підвищення якості сперми;
  • нормалізація ерекції;
  • відновлення гормонального фону;
  • профілактика простатиту, гіперплазії;
  • сприяння фертильності;
  • підтримка здоров’я статевих органів на клітинному рівні.

Також вживання комплексу жирних кислот Омега 3 сприяє підвищенню працездатності, концентрації, протистояння стресам.

Омега-3 користь для дітей

Омега 3 для мозку вважається будівельним матеріалом. Тому під час зростання діти особливо потребують наявності в раціоні достатньої кількості жирних кислот. Для здоров’я дітей риб’ячий жир є важливим. Користь риб’ячого жиру — це сприяння таким позитивним процесам, як:

  • формування здорової сітківки очей;
  • зниження гіперактивності;
  • поліпшення пам’яті;
  • нормалізація сну;
  • концентрація уваги;
  • формування міцної імунної системи;
  • покращення роботи мозку;
  • зниження симптомів астми;
  • покращення настрою;
  • профілактика рахіту;
  • формування міцних кісток, зубів.

Симптоми дефіциту Омега 3 в організмі

Існує ряд симптомів, за якими визначають дефіцит Омега 3 жирних кислот:

  • тривалі депресії, апатія;
  • часті застуди;
  • алергічні висипання;
  • патології серцево-судинної системи;
  • ламкість нігтів;
  • сухість, подразнення шкіри;
  • лупа, випадіння волосся;
  • високий артеріальний тиск;
  • постійна слабкість, втомлюваність;
  • затримка розумового розвитку у дітей;
  • тривалість загоєння ран;
  • суглобовий біль;
  • порушення стільця;
  • зниження імунітету.

Щоб отримати користь риб’ячого жиру, слід позбавитись дефіциту Омега 3 і покращити свій стан здоров’я.

Як правильно приймати риб’ячий жир?

  1. Зручна форма цієї групи жирних кислот пропонується в капсулах, які вироблені з м’якої желейної речовини.
  2. Для здоров’я організму людини приймати Омега 3 слід у рекомендованих лікарем дозуваннях.
  3. Потреба у вживанні риб’ячого жиру зростає взимку, при інтенсивних тренуваннях, онкологічних захворюваннях, атеросклерозі судин.
  4. Дітям рекомендують починати прийом добавки Омега 3 з 3-х років. Для такого віку є риб’ячий жир в рідкій формі.
  5. Приймати Омега 3 слід курсами. Наприклад, 1-2 місяці з повтором 3-4 рази на 1 рік. Дозування визначає лікар.
  6. Для дорослих дозування, рекомендоване ВООЗ, складає 200-500 мг риб’ячого жиру на день. При цьому доза може суттєво зростати, якщо риб’ячий жир призначається пацієнтам з підвищеним ризиком появи серцево-судинних захворювань, вагітним жінкам та жінкам, які годують груддю. Тоді, згідно з індивідуальними медичними показами, прийом Омега-3 може складати від 800 мг до 4000 мг на 1 добу.
  7. Щоб поліненасичені жирні кислоти Омега 3 якнайкраще сприймались організмом, прийом радять виконувати разом з їжею або після трапези, через 30 хвилин. Капсули з риб’ячого жиру слід запивати достатньою кількістю води (1 стакан). Крім того, як правильно приймати Омега 3 жирні кислоти ви можете дізнатись з інструкції, що має додаватись до упаковки.

Симптоми надлишку Омега 3

Слід припинити вживання Омега 3 кислоти за наявності таких симптомів:

  • зниження артеріального тиску;
  • тривала діарея;
  • кровотечі, крововиливи внаслідок зниження здатності згортання крові;
  • розлад травлення.

Протипоказання до вживання Омега 3

Риб’ячий жир в капсулах або в інших формах не можна приймати пацієнтам з такими протипоказаннями:

  • активна стадія туберкульозу;
  • гіперфункція щитоподібної залози;
  • гіперкальціємія;
  • індивідуальна непереносність.

З яких продуктів можна отримати Омега-3

Риб’ячий жир в морепродуктах — це найкраще джерело жирних кислот. Омега 3 кислоти є в таких сортах морської риби, як:

  • сардина;
  • тунець;
  • лосось;
  • оселедець;
  • скумбрія;
  • анчоуси.

Також ERA та DHA є в таких продуктах, як:

  • печінка тріски;
  • водорості;
  • яйця;
  • м’ясо птиці.

Рослинна сировина, з якої можна отримати ALA, — це соєва олія, олія льону, ріпакова олія, конопляна олія, олія, отримана з зародків пшениці, волоські горіхи, насіння льону, насіння гарбузів, насіння чіа, брюссельська капуста.

Часті запитання

Так, якщо у вас є відповідні медичні покази, якщо немає протипоказань. Ви можете приймати жирні кислоти ERA, DHA, ALA в капсулах Омега 3, дотримуючись інструкції. Важливу роль добавки з Омега 3 жирних кислот мають для жінок, що очікують на появу малюка, для дітей, для людей з групи ризику серцево-судинних захворювань.

Лікар порадить які добавки оптимальні саме для вас, як приймати Омега 3, щоб не нашкодити здоров’ю та не спровокувати появу негативних наслідків. Особливо для дітей та для жінок, які вагітні чи годують груддю.

Так, якщо у вас є протипоказання, якщо продукт Омега 3 не відповідає стандартам, не має відповідної сертифікації. Також шкідливим є передозування Омега 3, коли жирні кислоти накопичуються в жировій тканині, печінці та при перевищенні граничної концентрації викликають інтоксикацію.

Для здоров’я організму радять прийом жирних кислот Омега 3 курсами, тривалість яких складає 1-2 місяці. Тож, отримати відчутний ефект від вживання риб’ячого жиру Омега 3 можна десь після 3-4 тижнів прийому препарату.

Продукт краще обирати, вироблений з якісного риб’ячого жиру — морської або океанічної риби «холодних вод». Купуйте комплекс Омега 3, вироблений з рибної тушки, а не з печінки. Кількість ERA з DHA має складати не менше 500 мг в одній капсулі. Наявність сертифікації за стандартами GOED та GMP гарантує відсутність в рибі, з якої виробили продукт, токсинів та важких металів.

Автор статті:

Радковська Леся Миколаївна
Лікар загальної практики. Сімейний лікар. Лікар інфекціоніст

Залишити коментар

Вашу email адресу не буде опубліковано.

записатись на прийом Передзвонити