Харчові отруєння — найпоширеніші захворювання шлунково-кишкового тракту. Вони виникають при вживанні заражених, неякісних чи сирих продуктів. Їх можна впізнати за гострою реакцією організму, яка розвивається протягом короткого часу — зазвичай пари годин.
У більшості випадків достатньо симптоматичного лікування харчового отруєння в домашніх умовах. Організм має власні механізми очищення, які допомагають позбутися інфекцій і токсинів. І все ж існує ймовірність розвитку ускладнень чи навіть загрози життю.
А тому ви маєте знати симптоми харчового отруєння у дітей і дорослих, причини виникнення такого стану, методи першої допомоги, лікування й реабілітації. Усе це — у нашій сьогоднішній статті.
Як зрозуміти, що це саме харчове отруєння
Харчове отруєння — це реакція організму на інфекцію чи токсичні речовини. Його симптоми можуть бути схожими на ознаки інших патологій. І все ж є конкретні моменти, які допоможуть вам впізнати патологію та вжити необхідних заходів. Докладніше про них — далі.
Симптоми, які не можна ігнорувати
Типовими симптомами отруєння вважаються:
- нудота, часте блювання;
- діарея, поява слизу в калі;
- біль у животі — від легкого до нестерпного;
- сухість у роті, ознаки зневоднення;
- головний біль, слабкість, запаморочення;
- у важких випадках — підвищення пульсу, падіння артеріального тиску, відчуття холоду, втрата свідомості.
Ключова ознака, яка допоможе відрізнити харчове отруєння від інших хвороб — блискавичний розвиток симптомів. Зазвичай вони переходять від ледь помітних до гострих протягом кількох годин. Хоча це не обов’язково відбувається одразу після вживання їжі — деякі бактерії мають інкубаційний період до однієї доби.
Чому температура при отруєнні — це сигнал, а не просто дискомфорт
Більшість отруєнь супроводжується підвищенням температури від 37,0 до 37,5°. Це природна реакція організму на інфекцію. І цей симптом зазвичай не потребує особливої уваги. Але питання полягає в тому, скільки днів тримається температура при отруєнні. Якщо вона не знижується на 2–3 день, це дає привід запідозрити ускладнення чи поширення інфекції на інші органи. У такому разі звертатися до лікаря обов’язково — ситуація може бути небезпечною для життя.
Типові помилки у перші години після отруєння
Більшість пацієнтів намагаються придушити симптоми харчового отруєння, ігноруючи його причини та характер перебігу. Доволі часто це призводить до наступних помилок:
- Превентивного приймання препаратів проти блювання та діареї. І те, і те — це і є природні механізми очищення. І їх слід придушувати тільки тоді, коли симптоми отруєння не зникають протягом доби.
- Спроби «перетерпіти». Доволі часто так роблять люди у відпустці, які не хочуть пропускати екскурсії та втрачати квитки. Деякі види отруєння не зупиняються на блюванні й призводять до важкої інтоксикації всього організму. Намагаючись перетерпіти їх, ви ризикуєте життям.
- Відсутності пиття. Людина вирішує посидіти на «голодній дієті» та перестає вживати взагалі все — в тому числі воду. Але діарея та блювання сильно зневоднюють організм, погіршуючи стан пацієнтів.
- Продовження звичного режиму харчування. Інші люди взагалі не відмовляються від улюблених страв і продуктів. Потрапляючи в інфікований ШКТ, вони викликають гостру реакцію та загострюють всі симптоми отруєння.
Про те, як правильно діяти в разі харчового отруєння, ми розкажемо далі.
Що могло стати причиною вашого стану?
Якщо коротко — що завгодно. Навіть ретельно відібрані дорогі продукти стають небезпечними, якщо їх вживати, зберігати чи готувати неправильно. І все ж є сценарії, які значно підвищують ризики — їх слід розглянути докладніше.
Найпоширеніші джерела зараження продуктів
- Молочні продукти. Ідеальне середовище для розмноження усіх можливих бактерій і деяких грибків. Потребують особливого режиму зберігання з контролем температури.
- Яйця. Навіть при цілій шкарлупі можуть містити сальмонелу та інші види небезпечних інфекцій.
- М’ясо та риба. Одні з найголовніших продуктів, що можуть спричинити харчове отруєння. При неправильній обробці можуть містити інфекції та яйця паразитів. При повторному замороженні чи зберіганні без холодильника швидко заражуються бактеріями.
- Овочі та фрукти. Погано промита рослинна сировина може містити бруд. У ньому — що завгодно, від бактеріальних культур до хімічних добрив і пестицидів.
- Гриби. Виробляють власні токсини та легко вбирають хімію з ґрунту. Отруєння грибами вважається одним з найтяжчих — воно має високий відсоток смертності.
Як зберігання їжі впливає на безпеку
Загальне правило таке — якщо зберігаєте м’ясо, молочні продукти, рибу та інші швидкопсувні продукти поза холодильником більше 2 годин, готуйтесь до лікування симптомів отруєння. Особливо це стосується готових страв із соусами, бульйонами та майонезом, в яких бактерії розмножуються з блискавичною швидкістю.
Хоча й холодильник — не панацея. Навіть з ним вам слід дотримуватися таких правил:
- стежити за рекомендованими термінами придатності;
- контролювати температуру, не допускати утворення конденсату;
- регулярно мити полиці та внутрішні стінки.

Чому домашня їжа теж може бути небезпечною
У багатьох людей виникає питання, чому взагалі виникає потреба в лікуванні харчового отруєння, якщо вони готували їжу самостійно та контролювали кожен етап процесу. Відповіді можуть бути наступними:
- недостатня термічна обробка — стейки rare, карпачо з телятини чи сирі морепродукти можуть містити інфекції;
- повторне підігрівання, охолодження, заморожування — якщо нагріли страву, з’їжте чи викиньте її. Недоїдки часто викликають гострі симптоми отруєння;
- погана гігієна — якщо погано мити руки та посуд, на них будуть залишатися бактерії, віруси та грибки. Особливого режиму гігієни потребують дерев’яні кухонні дошки;
- використання забрудненої води — без кип’ятіння та інших ефективних методів очищення;
- порушення технології — наприклад, ботулізм найчастіше з’являється у нестерилізованих банках для консервації.
Перша допомога вдома
Спочатку важливо очистити організм від токсинів і відновити водно-сольовий баланс. Потім — реабілітація. Якщо вам потрібна консультація гастроентеролога у Львові, ви можете записатися онлайн до клініки «Родина». Ми підберемо оптимальну схему лікування для найскорішого відновлення організму.
Як правильно промити шлунок
При появі перших симптомів варто здійснити промивання шлунку. Так, це не дуже приємна, але надзвичайно важлива процедура, яка допоможе уникнути погіршення інтоксикації. Алгоритм дуже простий:
- випийте 1–1,5 літра теплої кип’яченої води маленькими ковтками;
- викличте блювання, натиснувши на корінь язика;
- повторюйте до появи чистих промивних вод.
Не варто використовувати марганцівку або інші агресивні речовини. Вони можуть пошкодити слизову шлунку.
Прості способи знизити інтоксикацію
Перша допомога при харчових отруєннях також передбачає наступні дії:
- приймання сорбентів, які всмоктують токсини;
- пиття розчинів для регідратації. Якщо немає аптечних, приготуйте домашній — теплу воду із сіллю та цукром;
- вживання лише легкої безпечної їжі, повну відмову від газованих напоїв, гострої та кислої їжі, алкоголю, молочних продуктів і солодощів.
Дієта при харчовому отруєнні — що можна і чого не можна
Під час лікування харчового отруєння дозволяється вживати:
- рис, гречку та вівсянку на воді;
- сухарі з білого хліба;
- відварену моркву та картоплю;
- нежирні бульйони;
- банани;
- печені яблука;
Така дієта при харчовому отруєнні допоможе поповнити запас поживних речовин, не подразнюючи шлунок.
До повного відновлення слід виключити з раціону:
- алкоголь;
- каву;
- молочні продукти та сири;
- смажені, жирні, гострі, кислі страви;
- свіжі овочі;
- газовані напої;
- солодощі.
Харчове отруєння у дітей — як діяти батькам
Лікування харчового отруєння у дітей часто вимагає більше зусиль через чутливість організму до інтоксикації та малий запас енергії в порівнянні з дорослими. Ризики також вищі. Тому в будь-якому разі радимо одразу зв’язатися з педіатром чи сімейним лікарем і слідувати їх вказівкам. Якщо вони зараз недоступні, використовуйте таку схему:
- не зупиняйте блювання та діарею протягом перших годин;
- забезпечте питний режим і давайте регідратаційні розчини;
- починайте легке харчування через 10–12 годин.

Висока температура при отруєнні, кров у калі чи нестримне блювання — це приводи для негайної госпіталізації. У таких випадках викликайте швидку — чим раніше почнеться лікування у стаціонарі, тим краще.
Що робити вагітним при підозрі на отруєння
Харчове отруєння у вагітних небезпечне для дитини та для матері, яка витрачає чимало ресурсів організму. Тому майбутнім матерям потрібно негайно звертатися до лікаря — телефонувати при м’яких симптомах і викликати швидку при гострих. Для профілактики ускладнень уникайте приймання ліків та вживання будь-яких харчових продуктів до отримання професійної консультації. Єдине рішення, яке можна приймати самостійно у такій ситуації — пити багато води.
Скільки триває відновлення після отруєння
Тривалість лікування отруєння залежить від ступеня тяжкості. При легкій інтоксикації основні симптоми проходять за 1–3 доби. У цей період краще залишатися вдома, відпочивати, уникати стресів і фізичних навантажень.
Але ми докладно розглянули, що таке харчові отруєння, і ви вже знаєте, що далеко не всі хвороби проходять так швидко. Важкі випадки на кшталт отруєння грибами можуть потребувати до 7–14 днів інтенсивного лікування. А інфекційні захворювання на кшталт сальмонельозу мають тривалість гострої фази до 2 тижнів тоді як повна реабілітація може віднімати кілька місяців.

 
 
 
   
  
Залишити коментар